Dyrebeskyttelsen Norge Bodø Marsvin
Marsvin er et av flere populære gnagere som vi mennesker liker å ha som kjæledyr. De er våkne på dagtid, rolige, sjarmerende og ikke-aggressive dyr som kan lett bli tamme og derfor et kjæledyr det kan være lett å omgås med. Men de er også skjøre dyr og må alltid løftes forsiktig med to hender som støtter hele kroppen. Derfor skal aldri et marsvin håndteres av barn uten tilsyn av voksne. Det beste er å sitte på gulvet og la marsvinet komme til deg. Hardhendt klemming og kos kan lett føre til beinbrudd hos marsvin.
De skader seg også lett ved fall og er dårlige klatrere. Dette er viktig å ta hensyn til når en innreder og setter opp buret de skal bo i. Hvis du ønsker deg et kjæledyr som du vil kose masse med, leke med og generelt håndtere mye, er ikke marsvin det riktige valget for deg. Marsvin trives aller best med egne artsfrender, og bør først og fremst få lov til å ha flokken sin som sitt hovednettverk. Du skal være en hyggelig bonus.
Marsvin er utrolig sosiale dyr. De skal alltid bo sammen med minst ett annet marsvin eller en gruppe. I vill tilstand lever marsvin i grupper på mellom 5-20 dyr – gjerne med én hann og resten hunner. Slik som med oss mennesker, har de ulike personligheter. Det er ikke alle som går overens og marsvin som er fremmed for hverandre må alltid introduseres et sted som ingen av de er kjent med fra før, eller rett etter en full burrengjøring hvor all egenlukt har blitt vasket vekk. Hvis marsvinene du vil sette sammen ikke går overens etter et par dager, er det ikke noe poeng å tvinge dem til videre sosialisering. Da må du sette sammen flokken på en annen måte.
Siden marsvin er byttedyr, blir de lett skremt og trenger steder å gjemme seg for å ikke bli stresset og syke. Under introduksjoner og bonding, er det dog viktig å ikke ha for mange hus i buret og alltid sørge for at husene / tunnelene har minst to innganger og utganger slik at et marsvin ikke tvinges inn i et hus med et annet og ikke kommer seg ut.
Plass
Mattilsynet har ikke et satt krav til burstørrelse, men presiserer at “oppholdsstedet være stort nok og innredet slik at det er nok gjemmesteder, spiseplasser, leker osv. til alle. Og at de skal kunne trekke seg unna de andre når de ønsker det”. Marsvin skal ha minst 120 x 60 cm plass per marsvin ifølge Norsk Marsvinklubb, men husk at dette bare er et minstemål for ett marsvin og at marsvin aldri trives alene. Du må derfor minst doble plassen når du planlegger buret ditt. Velg alltid størst mulig bur og gang med hvor mange marsvin du har. Det beste alternativet er å lage buret / buroppsettet selv eller dedikere et eget trygt rom til dem. Dette rommet kan da fylles med soveplasser, leker, gjemmesteder, fôrstasjoner og annet som marsvina dine vil trives godt med. Bruk aldri hamsterhjul til marsvinet ditt, de har svake ryggrader som vil få en unaturlig og farlig svai i et hamsterhjul. De må ha daglige turer under tilsyn utenfor buret om du velger et standardisert bur eller om rommet er lite.
Om sommeren burde de få være ute i sollyset så ofte som mulig. Pass på at temperaturen i bakken er varm nok så marsvinet ikke blir kaldt. Marsvin regulerer kroppsvarme gjennom føtter og ører, og et kaldt underlag vil fort kjøle ned din lille venn. Et godt råd er å selv sette seg i gresset i noen minutter og kjenne om du blir kald. Blir du det, er det for kaldt for marsvina å være på plenen.
Selve buret bør rengjøres hver dag. Det er svært vanlig at marsvin får ulike sykdomsproblemer på grunn av dårlig burhygiene. I tillegg er de utsatt for sår på undersiden av bakbeina (“bumblefoot”) på grunn av langvarig kontakt med fuktig, irriterende bunnstrø. Har du sagspon i buret, bør du fjerne våt spon morgen og kveld, og erstatte det med ny, tørr spon. Men ettersom de ofte tisser mye og det kan i verste fall samle seg flis rundt hannens kjønnsorgan, noe som igjen kan føre til hudinfeksjon i og rundt penis. Et bedre alternativ er å bruke fleecepledd som underlag, men da bør det ha et lag med håndklær under slik at urinen blir sugd ut og samlet opp. Med dette underlaget holder det å støvsuge / håndplukke avføring daglig, og skifte ut fleece og håndklær 2-3 ganger i uka alt ettersom hvor mange marsvin du har gående sammen.
Buret må også plasseres slik at dyrene ikke plages av høye lyder fra TV, PC og lydanlegg. Siden marsvin hører svært godt kan de bli plaget av høyfrekvente lyder fra datamaskiner som mennesker ikke kan høre og de må skjermes fra dette også. Marsvin trives best i temperaturer mellom 18 og 23°C, og de må aldri utsettes for trekk da dette raskt kan føre til luftveisinfeksjon hos dyret.
Fôring
Marsvin er vegetarianere som ikke har evnen til å fremstille C-vitamin selv og de trenger derfor dette tilført i kostholdet hver dag for å holde seg friske. Høy skal utgjøre 80% av deres daglige kosthold – dette er kritisk. Resten bør bestå av blandede C-vitaminrike grønnsaker samt eventuelt litt marsvinpellets og frukt, men man må huske å ikke overfôre. En vanlig feil ved marsvinhold er feilfôring. De blir fort overvektige og selv om det kan være lett å tenke at man bare gir litt ekstra av ren kjærlighet, er overvekt hos marsvin potensielt helseskadelig.
Sørg alltid for at du gir rett type pellets da noen typer har frø, cornflakes osv. som inneholder alt for mye fett i forhold til hva et marsvin tåler. Disse «enkle» feilene kan gi alvorlige sykdommer som for eksempel tannfeil, leddsmerter og trommesyke.
Skal man introdusere marsvinet sitt for en ny type mat eller snacks, må man også huske at de har svært sensitiv mage og at maten derfor må gis i små porsjoner for gradvis tilvenning. Les deg alltid opp på hvilke frukt og grønt som marsvinet ditt tåler og ikke tåler.
Tennene til marsvin vokser hele livet. Det er derfor viktig at de slipes naturlig. Hvis dyrene får godt med høy, grener, hard mat osv. å gnage på regulerer dette oftest seg selv, men du må også følge med, og utføre ukentlige helsesjekker hjemme. Forvokste tenner skaper mange problemer i form av sykdom og er ofte livstruende. Siden marsvin er byttedyr, vil de instinktivt forsøke å skjule at de er syke. Derfor bør du være oppmerksom på hvordan dyret oppfører seg til vanlig og se etter forandringer.
Vanlige sykdommer
Marsvin er eksperter på å skjule sykdom og smerte. Når marsvineiere merker eller ser fysiske eller atferdsmessige endringer hos marsvinet, er det ofte for sent å hjelpe. Det viktigste du gjør som eier er å forebygge. Jevnlige helsesjekker hjemme, samt korrekt miljø og fôring er viktig og kan utgjøre en enorm forskjell på liv og død.
Dette er de vanligste sykdommene eller skadene hos marsvin:
- Luftveisinfeksjon (øvre og nedre)
- Tannproblemer
- Fordøyelsesproblemer
- Ektoparasitter (lus, midd)
- Ringorm
- Pododermatitt (“bumblefoot”)
- Urinstein
Som eier bør du lese deg opp på vanlige sykdommer hos marsvin og hvordan du kan forebygge disse så mye som mulig.
Husk at marsvin kan bli opptil 10 år gamle. Både de og buret trenger daglig stell og tilsyn, og vær derfor helt sikker på at dette er noe du er villig til å dedikere tid til i årene framover.
Kilder: dyrlegenettet.no, mattilsynet.no, norskmarsvinklubb.no, Marsvinhjelpen på instagram (Marte F. Vestøl)