Dyrebeskyttelsen Norge Bodø Kanin
Visste du at svært mange kaniner lever livet sitt under svært dårlige levevilkår? Så ille at det kan kategoriseres som dyremishandling. Det aller første du bør gjøre hvis du vurderer å kjøpe deg en kanin er å gå til innkjøp av “Den store kaninboka” av Marit Emilie Buseth. Kaniner er ikke gnagere, men tilhører lagomorpha, harefamilien.
Hvor mange har hørt om “kaninbur?” Kaninbur er ikke egnet som kaninhus. Kaniner, på samme måte som en katt og en hund skal aldri bo hele livet sitt i et bur. Typiske “kaninbur” er kun egnet som soveplass med åpen dør. I Norge har vi ingen forskriftskrav som fastsetter nøyaktig hvor stor plass kaniner skal ha, men dyrevelferdsloven krever at levemiljøet skal gi mulighet for stimulerende aktiviteter, bevegelse, hvile og annen naturlig atferd og det er ulovlig å stenge kaniner i bur.
Til tross for at kunnskapen om kaninhold i dag er bedre enn den var, henger vi fremdeles etter. Mange kjøper disse burene og bruker de som hele hjemmet til kaninen. Dette kan skape alvorlige helseproblemer som beinskjørhet, muskelsvinn og ulike smertefulle skjelettlidelser, men ikke minst er det en psykisk påkjenning å bo i et bur hvor de ikke kan bevege seg slik de skal.
Dårlig kaninhold skyldes ofte at dyreholderen mangler kompetanse og kunnskap. Dyrevelferdsloven stiller krav til faktisk kompetanse (realkompetanse). Det betyr at dyreholderen skal kunne nok om dyrearten til å gi riktig daglig tilsyn og stell, og kunne se, forstå og handle ut fra dyras behov.
Plass
Først og fremst er kaniner flokkdyr. Ønsker du deg kanin, må du alltid gå til anskaffelse av minst to. Men det er viktig å lese deg opp på hvordan du introduserer kaniner for hverandre. Man kan nemlig ikke bare sette de sammen.
Kaninene skal ha god plass til å hoppe, løpe, stå oppreist på bakbena, strekke seg ut, rømme fra fare, grave, bygge huler og tunneler og være sosial med andre kaniner. For å føle seg trygg har kaninen behov for skjulesteder, og for å hvile komfortabelt trenger den et egnet sted med passe temperatur. Levemiljøet til kaninen må legges til rette for dette. Kaniner er også følsomme for trekk og dårlig inneklima.
Kaninen må få løpe fritt på et trygt sted i minst fire timer daglig, og helst i sin naturlige aktivitetsperiode, som er om morgenen, kvelden og natten. Noen velger å la kaninen få gå fritt i huset til enhver tid og har bygget inngjerdede område ute. De kalles gjerne “huskaniner.” Men husk å også tette igjen under bakken, slik at kaninene ikke graver seg ut.
Innredning
Når du skal innrede et hjem for dine kaniner er det viktig at de har hvert sitt sted å gjemme seg på. De bør ha platåer de kan hoppe opp på da de liker å sitte høyt, de trenger stimulerende leker, noe å grave i og flere egne områder for å spise og et eget sted for toalett. Kaniner kan trives med å bo ute hvis forholdene legges til rette for det og de får venne seg til klimaet gradvis. Les deg opp på dette hvis det er noe du vurderer å gjøre. Det er viktig å ha et godt underlag for å unngå at pelsen under potene slites vekk, da det er nettopp denne som beskytter mot sår og eventuelle sekundære infeksjoner. Bruk ikke kattesand – det kan sette seg fast i tarmene om kaninen spiser det.
Alle strø og underlag skal være av hygienisk kvalitet og ikke støve. Det er viktig å bytte strø daglig og underlag ukentlig for å opprettholde god hygiene og hindre sterk lukt. Dårlig hygiene kan gjøre kaninen syk.
Fôring
Kaninens kosthold består mest av høy eller gress. De bruker også mye av tiden sin på å spise og spiser da gjerne en mengde som tilsvarer sin egen størrelse. Friske urter, grønnsaker og frukt i små mengder er et godt tilleggsfôr i hverdagen. Grener er ypperlige å gi. Det gir både mat, aktiviserer og det sliper de lange fortennene. Men pass på at du sjekker hvilke grener som er giftige og ikke. Så lenge kaninen fôres riktig er vitamintilskudd unødvendig.
Gnagerblandinger er absolutt ikke egnet som kaninfôr, da de inneholder mye og konsentrert næring, som korn og frø. At de skal ha mye gulrøtter og kål er også en myte. Dette gir de luft i magen. Begrens det til en liten bit i stedet.
De må ha vann tilgjengelig til enhver tid og vannet må skiftes på daglig og hver gang det blir tilgriset. Fordøyelsen til kaninen er svært følsom. Feil ernæring er en vanlig årsak til problemer med både tenner og mage-tarmsystemet.
Kaniner viser vanligvis ikke tegn til sykdom eller smerter før det virkelig er seriøst, ettersom de er byttedyr. Det er derfor viktig at du tar helsesjekker av kaninen din hjemme også! Du kan fint lese deg opp på hva du burde se etter og hvordan du gjør dette.
Sosialisering med kaninen
Det beste er å omgås kaninen på bakken. Kaniner liker ikke å bli holdt fast, bli båret eller satt på fanget utenfor dens egne premisser. De fleste kaniner liker å få kos, så lenge den får sitte på gulvet eller får komme på fanget selv. Å håndmate er en veldig fin måte å bygge tillit og bånd på. De er intelligente dyr som også kan lære seg triks.
Når kaninen legges på ryggen, kan den bli veldig rolig. Dette er en fryktrespons og ikke et tegn på at den slapper av eller koser seg.
Mange velger kanin til sine barn som familiedyr. Selv om kaniner er flotte dyr, er de krevende dyr å ha og er ikke er godt alternativ for ikke spesielt interesserte.
Kaniner blir normalt 6-13 år gamle. Kaninhold er derfor en langvarig daglig forpliktelse. Det er også et kostbart dyr å eie.
Vi ser i dag mange uheldige rasestandarder hos kanin, som gjør dem attraktive på utstilling, men som også fører til helseplager. Kaniner skal ha lang snute, ører som står opp, kort pels og et synsfelt som går både opp, ned, bakover og til siden. Det er flere problemer som oppstår når en kanin er avlet frem med f.eks hengeører.
Les mer om dette her.
Kilder: Mattilsynet, kaninhold.info, firstvet.com