Dyrebeskyttelsen Norge Bodø Hamster
Har du vurdert å skaffe deg en hamster? Eller kanskje du ønsker å glede barnet med et lite kjæledyr? Man tenker kanskje at en hamster er et fint kjæledyr å ha. Det tar ikke stor plass, de trenger ikke store bur og det er et billig og et “vanlig” kjæledyr å ha iblant annet Norge. Men visste du at hamsteren er et undervurdert og veldig aktivt dyr som løper flere kilometer hver natt i det fri og trenger stor plass?
Den er i tillegg et skumringsdyr som sover store deler av dagen. Mange ønsker seg gjerne et kjæledyr man kan kose og leke med, noe hamstere ikke er særlig egnet til. De kan vennes til menneskelig håndtering slik at den ikke føler seg truet av det, men er et skjørt dyr som lett kan føre til benbrudd ved for hard håndtering eller fall på gulvet. De har nemlig ikke dybdesyn og er ikke fremmed for å hoppe ut av hender. Forsiktige klapp og godbiter på gulv og fang kan være en fin måte å bygge tillit på, men hamstere er generelt ikke glade i håndtering eller kos. Å vekke en sovende hamster kan føre til stress og sykdom. Dyret skal håndteres på dyrets premisser.
Viktig! En hamster kan gå i dvale om temperaturen synker under 18 grader over tid og det er lett å mistolke dette og tro at hamsteren er død da den blir kald og urørlig. Det er særdeles viktig å ikke øke temperaturen for hurtig!
Buret
Stol ikke blindt på alt av utstyr, bare fordi det selges i en dyrebutikk!
Minste kriteriet for et hamsterbur er 80×40. Husk at dette kun er minstemålene og at mange dyrebutikker selges bur som ikke engang dekker disse minstekravene. I de aller fleste tilfeller trenger hamsteren mye større plass enn dette, selv om den har løpehjul. Du kan fint bygge ditt eget hamsterbur med å f.eks. bruke akvarium. Vær kreativ! Men buret skal ikke overstige 50 cm i høyde. Dette er som nevnt dyr uten dybdesyn og selv og de er flinke klatrere, har de en tendens til å bare slippe seg ned og høye fall kan være skadelig.
Buret må i tillegg stå et sted hvor den får naturlig dagslys og en temperatur på 20-24 grader, men skal holdes unna trekk. Husk også på gulvtrekk. Tenk derfor over hvor du plasserer buret.
Hamstre skal heller aldri bo to eller flere sammen(med unntak av Roborovski dverghamster). De kan være svært aggressive mot hverandre og sloss til døden. En hamster som ikke får forsvarlig stell, aktivisert seg slik den skal eller får leve i det miljøet som er tilpasset arten, kan utvikle atferdsforstyrrelser.
Viktige ting man må ha i buret
- Flere ulike ting som hamsteren naturlig kan slipe klørne og tennene sine på.
- Ordentlig dyp bunn slik at de kan grave seg ned. (Sjekk hvilke bunnstrø som er trygt å bruke og at du har nok bunnstrø til å dekke hamsterens gravebehov! Minimum 10 cm dypt strø.) Ubleket dopapir er billig og faktisk noe av det beste du kan bruke som redemateriale.
- Gjem heller maten rundt i buret slik at hamsteren kan snuse og grave fram maten selv, i stedet for å bruke matskål.
- Sandbad/do.
- Leker.
- Vannflaske eller skål. Skål vil være det som er mest naturlig for hamsteren å drikke fra, men man må være ekstra nøye med at vannet er rent og at skålen ikke er for dyp.
- Flere gjemmesteder.
- Egnet løpehjul. Det finnes ulike løpehjul som er egnet for de ulike hamsterartene. Man kan ikke bruke hvilket som helst hjul til enhver hamster.
Saltstein/gnagerstein er dessverre vanlig at mange hamstereiere kjøper og dyrebutikker anbefaler. Dette er absolutt ikke bra for hamsterens nyrer. De skal ikke ha tilskudd av salt! Vær kritisk til alt med tilsvarende betegnelse. Det beste er å la hamsteren tygge på grener av trygge tresorter som f.eks. epletre grener.
Hamster ball
Det er ulike meninger om bruk av hamsterball på gulv. Hamstersociety og andre utenlandske kilder anbefaler aldri bruk av hamsterball og har gode artikler som forklarer dette. Ballen kan være for liten til at de får brukt værhårene sine til å føle seg fram, noe som kan føre til desorientasjon og de kan skade seg ved å løpe inn i møbler og vegger.
Hamstere er byttedyr og deres naturlige instinkt om å gjemme seg og det gjør det vanskelig når de er stengt inne i en hamster ball og det kan være svært stressende! Det kan også være skadelig for hamsterens rygg, da kroppen bøyes i en unaturlig stilling.
Mens noen mener det er en fin måte å la hamsteren løpe fritt utenfor buret.
Uansett vil vi for sikkerhets skyld anbefale å heller la hamsteren få løpe fritt på en egnet plass hver dag med avsperret plass og tilsyn.
Fôring
I vill tilstand lever dyrene av vekster, frø, planter, korn og insekter. Frøfôr/blandingsfôr anbefales ikke da hamsteren kan plukke ut det den liker best og lar resten ligge igjen og det perfekte sammensatte fôret finnes ikke. Dette fører til feilernæring.
Derfor anbefales fôrpellets der all næringen hamsteren trenger er samlet i hver pellet.
Man kan også gi ferskmat hver dag, men i små porsjoner. Hamstere er omnivore, også kjent som altetere. Det betyr derimot ikke at man kan fôre med hva som helst. Les deg opp på hva hamsteren din vil ha godt av og ikke. Her er mye å lære.
Gjem gjerne maten litt rundt også, slik at den må lete litt og stimulere sansene sine. Hamsteren din trenger ikke kosttilskudd om den får riktig fôr. Feilfôring kan føre til fedme og mangelsykdommer.
Obs! Flere dyrebutikker kan anbefale å tilsette vitamin C i kosten eller tilskudd. Dette skal de ikke ha. Det kan raskt føre til nyre og urinstein. Nyreproblemer er ett av de vanligste helseproblemene hos hamster.
Øvrig
Å være hamster eier kan være fint og hyggelig, men husk at de er levende individer og selv om de lever korte liv, har de et like stort behov for tilstrekkelig stell som alle andre dyr. Hvilken hamster art burde du gå for og er dette et dyr som passer til ditt/deres ønsker ut av et kjæledyr? Er ønsket et kjæledyr du eller dere kan kose og leke med, er ikke hamster rette dyret for det.
Kilder: Mattilsynet.no, Norskhamsterklubb.no, snl.no, Dyreklinikk.no, Hamstersociety.sg, Gullskogen.com, Vimedhamster.com