Dyrebeskyttelsen Norge Bodø Degus
Degus er ikke en veldig populær gnager å holde som kjæledyr her i Norge, men i motsetning til mange andre gnagere, er de dag-aktive og derfor lettere å sosialisere med. I likhet med så mange andre gnagere og kaninen, er de også flokkdyr som må bo flere sammen. Men man kan ikke ha to eller flere hanner sammen med hunner, da vil det oppstå krangling.
Deguser er ikke godt egnet som kjæledyr om det er kos og håndtering man ønsker. De er raske, uredde men kan likevel være vanskelig å håndtere. Siden de ikke liker å bli holdt fast, kan de lett komme seg ut av hendene dine og dermed skade seg. De har en skjør kropp som lett fører til benbrudd og indre blødninger.
Plass
Deguser er ikke så store i størrelsen, men det er likevel dyr som har behov for stor plass, med både gravemuligheter, klatremuligheter og flere forskjellige leker som jevnlig må byttes ut og flyttes rundt på, slik at de får stimulert sansene sine med å utforske og undersøke. Plasserer du en ny gjenstand inn i buret kommer de straks løpende til for å undersøke den.
Et godt valg er å gå for et chinchillabur eller ilderbur om du ikke lager et selv.
Sett inn kvister de kan klatre på, platåer, leker, tunneler og andre ting for å aktivisere dem.
Ferske grener av for eksempel spisslønn, bjørk eller selje er supert. Ikke bare kan de klatre i dem, men de kan også gnage på pinnene for å kvesse de stadig voksende tennene.
Deguser bør ha et egnet løpehjul med en diameter på minst 25 centimeter. Noen kan finne på å krangle mye om å få bruke løpehjulet. Derfor kan det være lurt å kjøpe minst like mange løpehjul som du har deguser.
Selv om de er flokkdyr, kan de altså være egne på tingene sine. De trenger også hvert sitt hus å sove i og egne matskåler.
Foto. Christian Høisen
Ikke skaff deg eller lag et bur med gitterbunn. Ikke bare kan det skade dyret, men de har som nevnt behov for et tykt lag med støvfritt bunnmateriale som de kan grave i. Les deg opp på ulike bunnmaterialer som degusen trives i og som er trygt å bruke.
Buret må heller ikke stå i trekk. De kan da utvikle forkjølelse, pustebesvær og lungebetennelse.
Selv om degusene bor i store bur, har de likevel behov for å komme ut av buret sitt daglig. De er nysgjerrige dyr som trenger å få utforske i nytt miljø og ikke minst er daglige turer utenfor buret bra for mosjonen sin del, selv om de har tilgang på løpehjul i buret.
Selve buret må rengjøres minst én gang i uken.
Sandbad
På samme måte som chinchillaen har degusen behov for et sandbad til enhver tid for å vaske seg. Finkornet chinchcillasand er fint å bruke. Men husk at selve “badekaret” må ha nok tyngde, slik at ikke badet kan velte.
Noen kan anbefale og fjerne sandbadet store deler av dagen, slik at de ikke går på do i det. Men degusen har behov for å vaske seg på egne premisser og vil derfor ha tilgang til sandbadet hele tiden. Rengjør heller sandbadet daglig om degusen legger igjen noe avføring der.
Fôring
Degusene trenger én egen matskål hver, da de kan ha en tendens til å velge seg én matskål som de vil forsvare. Men ha gjerne et par ekstra også. De må også ha friskt vann på flaske tilgjengelig til enhver tid.
Degusene har et svært spesielt fordøyelsessystem, og riktig fôring er ekstremt viktig!
De kan ikke fordøye sukker og har lett for å utvikle diabetes.
De skal hele tiden ha tilgang til høy.
I tillegg til høyet trenger de pellets, men ofte ikke så mye som mange tror. Det er viktig at degusen får ordentlige deguspellets. Gnagerblandinger eller pellets for andre gnagere er ikke egnet for degusen.
Som godbiter i ny og ned er tørkede urter uten sukkerinnhold noe den kommer til å sette pris på, og som er mye bedre for magen til degusen enn grønnsaker, men om du ønsker å gi litt grønt så kan man gi litt grønnsaker i små mengder, som agurk, tomat, salat, brokkoli eller blomkål. For mye av det kan gi diaré.
Husk å aldri gi frukt! Dette inneholder mye sukker.
Øvrig
Heldigvis er degusen et dyr som ikke er særlig utsatt for sykdommer. Det betyr derimot ikke at du som eier ikke burde følge med på dine deguser. De, som mange andre byttedyr viser ikke smerte. Endret adferd er et tegn på at noe er galt.
Diabetes skyldes feilernæring, og de kan få leverproblemer om de får feil type fôr over lang tid.
Siden deguser er uredde dyr, er det ikke heldig at de bor i samme rom med andre dyr. De ønsker gjerne å “vise hvem som er sjefen” og kan være skremmende for andre arter. Men de er likevel ikke aggressive. Bor de feks sammen med en katt, kan de ende opp med å bli skadet selv.
Løft heller aldri degusen i halen. Dette er smertefullt for dyret og i verste fall kan huden på halen løsne. Halen er laget av ben og de bruker den for balanse og som hjelpemiddel til å kommunisere med andre degus.
I fangenskap kan degusen bli opptil 10 år gamle. Det er derfor en langvarig forpliktelse og du må være sikker på at dette er dyr du både har daglig tid og interesse for.
Kilder: Dyreliv.no, mattilsynet.no, dyreklinikk.no