Dyrebeskyttelsen Norge Bodø Dyre- og naturvennlig hage
Nå er våren her igjen, og snart kan vi begynne å stelle i hagen. Vi gleder oss til blomster, grilling og solfylte dager. Men det kan også være greit å tenke litt på de vi får besøk av i hagen, og på naturen som skal arves etter oss.
Naturen blir ofte erstattet av byggeområder, veier og plen. Dette gir svært lite næring til dyrene og livsgrunnlaget forsvinner. Derfor kan det være greit med noen tips om enkle tiltak for å bedre naturen. Vi trenger plantene og dyrene/insektene for at jorden skal være en plass vi kan bo på.
Sett opp en fuglekasse
Lag den gjerne selv! Det kan være så enkelt, eller komplisert som du vil.
Også kan dette være et kjempespennende prosjekt for både voksne og barn i sommer!
Husk at fuglene må ha plass til å komme seg inn (og ut).
Her er en fin oppskrift du kan bruke!
Velg planter som fuglene liker
Vil du ha flere fuglenaboer, kan du prøve å plante noen av fuglenes favoritt planter som solsikke, rogn og einer. Om vinteren kan du sette opp fôrautomater eller henge opp talgboller for fugler. Du kan bruke usaltede frø og nøtter, havre og hvete.
Her er også en liste over mat som fuglene liker:
- Fett, både rent fett i form av spekk, og meiseboller. Alt fett er bra såfremt det ikke er salt.
- Frø: De aller fleste frø er spiselige. Solsikkefrø er det vanligste, andre populære frø er hirse.
- Nøtter: De aller fleste nøtter er god kost. Rimeligste er jordnøtter (peanøtter) på hagesenteret, mandler kan også være rimelig rundt juletider.
- Kornprodukt, både hele korn, valsede korn som f.eks. havregryn og brød/kakesmuler. Ikke alle fugler greier å spise hele korn, det må de ha litt kraftig nebb for å gjøre. Hvete, havre og til en viss grad mais ser ut til å være de mest populære kornslagene. Obs, mange tror at en ikke skal fore med havregryn, det er bare tull, havregryn er topp mat!
- Frukt og bær, både tørket og friske. Epler er et rimelig og godt alternativ, rosiner kan også være populært. Det beste er naturligvis om du har hagen og nabolaget fullt av bærbusker og frukttrær som fuglene kan raide utover høst og vinter.
- Kokte poteter: (og enkelte fugler liker også annen middagsmat)Husk at fugler kan sette seg fast i plastnett og lignende. Du kan enkelt støpe egne koller ved å smelte fett, og tilsette nøtter, frø og den slags. Støpe dette i en pappkopp eller annen form, og legg en solid tråd i bunnen først. Ta av koppen når fettet er stivnet, og vips, så har du en hjemmelaget kolle til fuglene. Gjør gjerne dette sammen med barna, det er kjempegøy!
Lag en sommerfuglrestaurant
Prestekrage, bergmynte og lavendel er snadder for sommerfugler.
Du er heldig hvis du har brennesle i hagen. Mange sommerfugler legger eggene sine her. Så la brenneslen vokse, i hvert fall i et hjørne av hagen.
Lag en blomstereng
De ville naboene dine vil ha mangfold, ikke blomsterfrie gressplener. Har du en liten jordlapp kan du så din egen, lille sommereng med frø av kløver, kamille, storkenebb og engtjæreblom. Prøv å skaffe så lokale frø som mulig, slik at planten er tilpasset klimaet og miljøet der du bor og hold deg langt unna skadelige plantearter. Klipp ikke gresset for tidlig, slik at løvetanna rekker å blomstre. Unngå å klippe gresset for kort, gjerne med den høyeste innstillingen, slik at ikke all næring blir klippet helt bort, og hvitkløveren og andre lave blomster kan vokse frem. Du kan dele opp plenen/hagen, slik at du kan rullere på hvor du klipper. Eller så kan du kanskje ha en liten uberørt flekk med plen og blomster.
Komposter kjøkken- og hageavfall
Da får du god og næringsrik jord og masse meitemark på besøk. Meitemark gjør jordkvaliteten bedre, og er mat for mange fugler.
Lag en krok til pinnsvin
Har du hage, kan du lage en kosekrok for pinnsvin ved å legge kvister og løv under busken eller grave ganger i komposten. Pinnsvin liker også hekker. Du kan også friste pinnsvinet med en bolle med friskt vann(pinnsvin skal ikke ha melk).
Her kan du lære mer om pinnsvinet, og hvordan vi kan hjelpe: https://www.pinnsvinhjelpen.no/
Plant krydderurter
Timian, rosmarin, lavendel og oregano lukter deilig og er populære blant både bier, humler og sommerfugler.
Dekk til åpen jord
Det tar vare på næringsstoffene i jorda, og gir beskyttelse og mat til meitemark og biller. Løv og visne planter er godt egnet. Husk å fjerne dekket tidlig på våren slik at sola får slippe til.
Unngå kjemiske sprøytemidler
Dyr, insekter og miljøet liker ikke sprøyting. Husk at sprøytemidler og andre gifter ikke bare dreper skadedyr, men også skadedyrenes fiender.
Ta vare på biene og humlene
Blomster, frukt, grønnsaker og bær er avhengige av humler og bier for bestøving. Nå er bie- og humlebestandene på vei nedover og flere arter er utrydningstruet. Dette kan få dramatiske konsekvenser for den globale landbruksproduksjonen.
Plant blomster med mye nektar!
Skaff biene en “hybel” ved å bunte sammen et knippe med hule pinner, som du fester til en trestamme eller et gjerde. Dekk til den ene enden av knippet slik at det blir mørkt og rolig på hybelen.
Lag et insektshotell. Se tips her.
Lag hull i greiner og trebiter, da er det rom for mange gjester.
Hotellet bør også utstyres med noen små leirklumper her og der. Insektene tar med seg litt leire inn i hulrommet, og lager en celle rundt egget. Det blir gjerne seks–åtte slike celler på rad og rekke. Der mates larvene fra bier og humler med pollen, mens vepsene serverer andre insekter og edderkopper. Det er lett å se når et «hotellrom» er leid ut: da er åpningen murt igjen med leire.
Planter som er giftige for katter
Noen ganger kan det være vanskelig å holde katten unna plantene dine.
Katter er nysgjerrige av natur, og liker å utforske miljøet rundt seg. Denne utforskertrangen kan føre til at katten din smaker på planter som kan være skadelige.
Les om giftige planter her.
Dette gjør du om du har mistanke om at katten din er forgiftet:
Hvis du ser eller mistenker at katten din har fått i seg blader eller andre deler av en giftig plante, er det viktig at du kontakter din veterinær så raskt som mulig.
Fjern også alt plantemateriale fra kattens munn og pels. Følg rådene du får av din veterinær.
Fremmede arter
Fremmede arter er en av de største truslene mot verdens naturmangfold, og er også en stor trussel i Norge. Fra 2016 ble en del fremmede arter forbudte å importere, sette ut og selge. Det er fordi de lett sprer seg, og konkurrerer ut arter som finnes naturlig i Norge.
Les om hvilke planter som er fremmede arter her.
Du kan også sjekke ut disse sidene for god informasjon:
naturvernforbundet.no
uib.no