Nyttårsaften

Nyttårsaften og alt den bringer med seg kan være en skremmende opplevelse for mange dyr. Noen takler ikke skuddene og smellene så godt, og noen reagerer med å gjøre fra seg inne. Andre kan prøve å grave seg ned, eller stikke av. Dyrene kan bli traumatisert i lang tid.

Hvis du ikke allerede har begynt treningen, er det nå for sent å trene dyret på lydene og lysene av rakettene, og du må heller fokusere på hvordan du kan gjøre selve dagen best mulig for dyret ditt. Dyrene bør aldri være alene på nyttårsaften. Hunder kan man gjerne ta med på hyttetur langt ifra andre for å unngå mest mulig av skudd og smell. Går ikke dette må man holde hunden innendørs, gjerne i et rom uten vinduer, evt. trekke for gardinene, og sette på TV eller radio på ganske høyt volum. Om det er mulig kan du gjerne la hunden være med andre hunder som ikke er redde. Mange kan føle seg fristet til å ta med hunden ut hvis den ikke reagerer på lydene inne, men dette kan føre til at man går fra å ha en hund som takler smellene på en god måte til en hund som vil være livredd senere. Det kan også være lurt å putte bomull i ørene på hunden. På den måten hører de ikke smellene like godt.

Katter må også holdes innendørs. Pass på at katteluken er lukket så de ikke har mulighet til å stikke ut hvis de blir skremt. Gi katten din mulighet til å gjemme seg under møbler eller på hyller som står litt høyt. Katter føler seg tryggere om de får sitte høyt og ha oversikt. De liker også å trekke seg unna når de blir skremt, så det er viktig å la dem være i fred. På dager som dette er det ekstra viktig at hunden/katten din er id-merket, da de fort kan finne på å stike av dersom de blir skremt. Dersom du har DAP (til hund) eller Feliway (til katt) liggende, kan dette bidra til å berolige dyret, og sådan være til god hjelp.

Det kan være lønnsomt å bruke positive forsterkere både til hunden og katten, enten i form av våtfôr, godbiter eller lek. På denne måten belønner du dyret for den atferden du ønsker mer av, samtidig som du får tankene deres over på noe annet enn smell og lysglimt. Dersom du har nye dyr i hus, er det viktig at du bruker tid på å bli kjent med dyret og dets reaksjonsmønster, og husker på dette til neste år, slik at du kan hjelpe dyret på best mulig måte.

Vi vil med dette ønske dere alle et riktig godt nytt år. Håper det blir et fint, et – både for to- og firbeinte.