Loppemarked – gjenbruk som kommer flere til gode!

Viste du at opprinnelsen til ordet loppemarkedet slett ikke har noe med skattefunn å gjøre? Det stammer mest sannsynlig fra 1800-tallets markeder, som en nedsettende betegnelse om klærne som fantes der, fulle av lopper! (bildet viser lopper fra et tidligere loppemarked!)

Det er vår i luften og mange steder i landet er loppemarkedsesongen i full gang. Om du elsker gjenbruk, eller bare er på jakt etter noe helt spesielt, så kan helgene brukes til å tråle klasserom, gymsaler og skolegårder på jakt etter små og store skatter, og kanskje gjør du noen herlige funn til hjemmet.

Det finnes flere gode grunner til å benytte seg av muligheten for å gjøre kupp på brukte gjenstander, og det kommer ikke bare deg som forbruker til gode.

I første omgang er loppemarkedene avhengig av varer, og disse er det blant annet du som kan levere. Benytt anledningen til en å ta et oppgjør med rotet: Rydd i skuffer og skap og kvitt deg med ting som har samlet støv for lenge. Noe som du ikke lenger finner glede eller nytte av, kan være akkurat det noen andre er på utkikk etter. Mange loppemarkeder annonserer etter lopper i aviser og på nett, så hold utkikk dersom du ønsker å kvitte deg med ting og tang du ikke lenger har bruk for. På denne måten bidrar du til gjenbruk, i stedet for til et bruk-og-kast-samfunn.

Det er veldig ofte frivillige- eller veldedige organisasjoner som benytter seg av loppemarkeder som inntektskilde. Det betyr at hele eller deler av summen du betaler for loppene du kjøper går til det formålet den enkelte organisasjonen står for; det være seg idrett, støtte til lokalsamfunnet, hjelp til mennesker i nød eller, som hos oss, til dyr i nød. En frivillig- eller veldedig organisasjon er ofte helt avhengig av pengestøtte fra publikum for å kunne hjelpe der det trengs, og du bidrar ved å handle lopper.

Og sist, men ikke minst like viktig, så er det de som trenger det mest som får hjelp av den organisasjonen du valgte å kjøpe lopper hos. I vårt tilfelle kan det være at du får dobbelt glede av ditt siste loppefunn. For kanskje er det akkurat du som vurderer å gi en hjemløs katt eller dumpet hamster et nytt hjem ved å adoptere fra Dyrebeskyttelsen. Og da har de pengene du brukte på loppemarkedet kommet disse dyrene til gode.

Dyrebeskyttelsen Norge Bodø arrangerer to loppemarkeder i året. Pengene vi får inn fra loppemarkedene har de seneste årene utgjort en stor del av inntekten til DBNB. De går med til å betale for deler av veterinærutgiftene våre, en sum som blir ganske høy i løpet av året. Dyrene som blir tatt inn av DBNB er ofte hjemløse, kanskje født ute. Noen blir forlatt, andre blir dumpet. Det finnes flere grunner til at de havner hos oss, men uansett grunn så passer vi på at de får nødvendig medisinsk behandling, og at de blir vaksinert, kastrert og chippet før de eventuelt adopteres bort til sine nye hjem. I tillegg trenger de mat, sand, leker og annet nødvendig utstyr mens de befinner seg i fosterhjem i påvente av adopsjon. Disse tingene er du med på å bidra til når du handler på våre loppemarkeder.

Gjennom årene har loppemarkedene våre utviklet seg til å bli relativt store arrangementer som har vokst i takt med avdelingen vår. Vi har i dag en bunnsolid såle av frivillige som sitter på den kunnskapen og erfaringen som må til for å drive frem og gjennomføre et slikt solid arrangement. I tillegg har vi en hærskare av giverglade publikummere som villig rydder i skap og skuffer og donerer det de måtte ha, slik at andre igjen kan finne seg en skatt.

Vi ønsker at alle skal kunne finne seg noe på vårt loppemarked. Derfor har vi ikke priset varene. Det betyr at du selv kan bestemme hva du vil gi for varene, slik at det passer din økonomi. Pengene du gir bidrar til at vi kan hjelpe flere dyr i nød. Og hvem vet, kanskje er det akkurat du som adopterer en ny liten venn neste gang.

8 tips når du skal på loppemarked hos DBNB:

  1. Vær tidlig ute. Særlig om du er ute etter noe spesielt. På Dyrebeskyttelsen Bodøs loppemarkeder begynner køen å danne seg opp mot en halvtime før åpningstid, og mange av skattene er solgt i løpet av kort tid etter åpning.
  2. Ha en plan. Hvis du vet hva du er ute etter, er det lettere å finne det i jungelen av lopper og du unngår kanskje en masse bomkjøp. Kanskje!
  3. Tenk kreativt. Gamle skatter kan bli nye med pussing, maling og litt kreativitet. Se etter nye bruksområder for ting! Se etter elementer i slitesterkt materiale, samt klassisk og tidløst design.
  4. Vær tålmodig. Gå gjerne flere runder. På våre loppemarkeder har vi prøvd å lage god plass til å gå mellom bordene, men man får langt ifra med seg alt som er verdt å se på første runde.
  5. Pris. Hos oss bestemmer du prisen selv, men vi prøver gjerne å prute prisen litt opp dersom vi anser det som passende. Ta det med et smil, vi gjør det for en god sak, og ingen skal føle seg lurt.
  6. Posesalg. Siste timen kjører vi posesalg, og om du tar sjansen på å vente så kan du fylle posen og betale bare 50 kroner for hele. Vi syns likevel ikke det er greit at du holder av ting hele dagen, for så å handle det på posesalg. Vi er en frivillig organisasjon som jobber for dyrevelferd, så ikke utnytt oss på den måten.

    Fra loppemarked har vi fått ordet loppe, som betyr «ting som er til salgs på et loppemarked». Petter Pan lurer på om dette kanskje var et funn? (bildet viser lopper fra et tidligere loppemarked!)

  7. Ikke glem å benytte deg av muligheten til å kjøpe møsbrømlefser, vafler, bakst og kaffe!
  8. Og om du skal donere lopper i forkant; litt støv er helt akseptabelt, men pass på at det du leverer er helt og fremdeles brukbart. Ellers koster det oss å bli kvitt ødelagte varer, og det betyr mindre til dyrene.

 

Velkommen på vårens loppemarked søndag 29. april 2018 i Mørkvedhallen. For mer info se våre nettsider på facebook «Dyrebeskyttelsen Norge Bodø».