Kanin – et misforstått dyr

Kanin er en av de mest misforståtte dyreartene, samtidig som det er et av de vanligste familiedyrene her til lands. Vi i Dyrebeskyttelsen Norge Bodø jobber for at alle dyr skal ha det bra og få det de trenger. En kanin kan leve over 12 år og det er viktig å sette seg godt inn i arten før man skaffer seg den. Vi vil derfor her sette fokus på noen av de viktigste tingene som skal til for å få en lykkelig og sunn kanin.

Dessverre sitter mange av kaninene rundt om i bur, både ute og inne. Disse små standard burene som selges gjør at folk tror at et bur er mer enn nok. Dessverre er de ikke det. I disse små burene blir de sittende stille uten muligheter til å bevege seg slik som kaniner skal. Dette fører blant annet til lite muskler, benskjørhet og labbesår, mange kaniner blir frustrerte og aggressive fordi de kjeder seg og kan ha smerter i kroppen.

Kaninene vi omplasserer skal enten være frittgående innekaniner eller ha store innhegninger og godt isolerte krypinn ute. En kanin som får den plassen den trenger kan sammenlignes med f.eks. katt og hund, ved at de tigger mat, kommer springende for kos, hopper opp i sofaen, springer tulling på gulvet, og ligger og sover langflat med magen i været. Samtidig blir det feil å sammenligne dem med katt og hund fordi sannheten er at de rett og slett er en kanin som får lov til å være en kanin. Vi anbefaler at alle innekaniner har et sklisikkert underlag å boltre seg på. Her kan de trygt springe og turne så mye de vil. Kaniner liker også gjemmeplasser – en pappeske som den kan kike ut av eller et trehus er supert. De er også smarte dyr som liker utfordringer, så å spre maten dens litt rundt omkring eller f.eks. putte godbiter inni en dorull slik at den må jobbe og bruke hodet er artig både for kaninen å gjøre og for deg som eier å se på.

Kaniner skal ha mat tilegnet sin konkrete art akkurat som andre dyr. Først og fremst skal kaninens kosthold bestå av 80-90% høy, og det skal alltid være fri tilgang på høy i matstasjonen til kaninen. I tillegg til at høyet gir masse næring og fiber til kaninen, hjelper det den å regulere tennene. Kaninens tenner vokser nemlig hele livet og uten høy får de ikke slipt dem ned. De skal også ha pellets, som er en type kraftfôr som er spesiallaget til kaniner, og de skal da ha 20 gram per kg forventet voksen kroppsvekt. Her finns det forskjellige produsenter, men vi anbefaler Oxbow, Farmers, Supreme Petfood: Science Selective eller Fiba First. De skal selvfølgelig også ha fri tilgang på vann, helst fra skål og ikke flaske. Forskjellige grønnsaker kan gis som godbiter i små mengder.

Kaniner er kolonidyr og vil helst bo med andre kaniner. For at 2 kaniner skal bo sammen bør begge være kastrerte, uavhengig av hvilket kjønn du har sammen. Det er spesielt viktig å ha 2 sammen hvis kaninene bor ute, da de er sosiale dyr som føler trygghet og velbehag i å ha en venn. Kastrering vil hjelpe kaninen med hormoner, territoriell og aggressiv adferd og hos hunnkaniner vil det redusere risikoen for kreft. Kastrerte kaniner er også lettere å do-trene, da de er naturlig renslige. Hormoner kan likevel gjøre at de føler behov for å markere seg. For å lett do-trene din kanin anbefaler vi at man bruker trepellets i dokassen. Dokassen bør stå slik at kaninen føler seg trygg og har oversikt, og det bør henge en høyhekk over eller være høy tilgjengelig, da de fleste kaniner liker å spise mens de går på do.

Kaniner er skjøre dyr som man ikke kan gjøre med som man vil. De er fra naturens side byttedyr og liker ikke å bli holdt fast. For å få et godt forhold til kaninen sin bør man tilbringe tid på gulvet sammen med den isteden for å løfte den opp til seg. Det er bestemte måter å bære en kanin på. Klør må klippes, pels må greies og eventuelle feil må oppdages. Barn kan godt være medansvarlig i kaninholdet, men bør aldri være alene med kaninen.

Vi vil også anbefale at alle kaniner får en årlig helsesjekk.

Her er noen tegn på sykdom hos kanin.

  • Hvis kaninen har diaré, det vil si rennende avføring, må du kontakte veterinær med én gang. Det samme gjelder hvis kaninen ikke produserer avføring i det hele tatt.
  • Hvis kaninen krummer ryggen og er mindre aktiv enn vanlig kan dette skyldes at den har smerter.
  • Hvis kaninen slutter å spise noen typer mat eller slutter å spise i det hele tatt, kan dette skyldes at den er syk eller har problemer med tennene.
  • Hvis kaninen plutselig drikker eller tisser mer eller mindre enn vanlig.
  • Hvis kaninen puster tungt eller med lyd, har utflod fra nesen eller nyser, tyder dette på at den kan ha fått en luftveisinfeksjon.
  • Hvis kaninen holder hodet skjevt, eventuelt også viser tegn på dårlig balanse, kan dette skyldes en infeksjon i mellomøret eller en nevrologisk infeksjon forårsaket av en parasitt (E. cuniculus).
  • Hvis kaninen får rød, sår hud eller mister pels under føttene, kan dette være tegn på utvikling av labbesår.
  • Rennende øyne.
  • Oppblåst buk.
  • Klumper på kroppen.

 

For mer info om kanin anbefaler vi at du leser Den store kaninboka av Marit Emilie Buseth.